295  regisztrált felhasználó
6729  feltöltött kép
59029  megírt kritika
Fõoldal Képek felhasználó szerint Képek idõrendben Üdvözlünk az oldalon kedves  Vendég !
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Keresés
Témakör:
Kifejezés:
Fórum
Grrrr! :( :( :(

Károly
koka55
Blende javitas
picture

Blende javitas

picture

Pentax zsinor ??

picture

Studio werk

picture

Szines tulipán

picture

FF tulipan

picture

Nagy tulipan

picture

Lyukas fa

picture

Badacsony

picture

Tihany bringa restaurálás

picture

BÜFÉ bukta

picture

BÜFÉ promo

picture

BÜFÉ démon

picture

Vénusz átvonulás

picture

Két monitor

picture

Sarajevo - eternal flame

picture

Kirakatban

picture

Esõcseppek

picture

RGB art II.

picture

RGB art

Objektív:Gépváz:Film:
Érzékenység: Expozíciós idõ:Rekesz:f/1.9
Leírás: Ezt hogy kell visszarakni?
2023.06.13 21:47:05
Az alapötlet az lenne, hogy a kis lyukakba beillesztem a szegecselt veget, aztán a lamellát rásimitom az objektiv belső kerületére. Amikor elfogynak a lyukak akkor kezdődik a gond, meg marad még talán 5-6 lamella, amik olyan lyukba passzolnának, ami már takarásban van. Ehhez meg kell emelni az egészet és alácsúsztatni precizen, csak közben az emelésnél a több ugrik ki a helyéről, és a szegecs mondjuk 0.5 mm "mélyen" kapaszkodik a lyukba. Azt még nem próbáltam, hogy az egész blende mechanikát kiszedem a tubusból, de érzésre nem sokat nyerek vele. Itt a fotón másik módszert próbáltam, hogy behajtom középre ami kész van, és fokozatosan forgatom vissza, de ez se volt jó ötlet, ráadásul itt rosszul fölé raktam az újakat jobbra haladva, pedig alá kellene, ami egy idő után elég képtelenség.
2023.06.15 13:05:38
No, de hogy alá vagy fölé kell rakni, az csak attól függ, hogy melyik irányba rakod be a lamellákat, nem? Óramutatóval megegyező, vagy ellentétes. Amit nem értek egyelőre a kép alapján, hogy mitől mozognak a lamellák?
2023.06.16 11:00:51
Az objektiv belsejeben kb 3 oranal van egy kis pöcök, illetve a lamellák másik vége ami nem szegecses, van egy fél mm-es pereme. Az egészbe belemegy rá egy gyűrű, amin bemetszések vannak a kis peremeknek, illetve az oldalán egy kivágás, amibe a pöcök akad bele. A blendegyűrű a pöcköt mozgatja, az meg húzza magával a lamellákat ezen a gyűrűn keresztül. Végül amúgy - párom türelmének hála - sikerült helyére rakni a lamellákat, f4.5 és f11 között szépen működik, de utána véget ér a pöcök útja és nem forgatja tovább a gyűrűt, szóval arra még nem jöttem rá mi a mechanikai trükk ami f32-ig be tudja húzni...
2023.06.16 11:46:22
Na, remek. Jó az asszony a háznál. Értem így, a kis pöcköt láttam, de a gyűrű nem volt meg. Szerintem nem lesz meg a megoldás az f32-re, ahhoz szélesebb lemezek kellenének.
2023.06.16 23:11:53
Milán, teljes nyílásra rakd össze.
2023.06.17 22:55:15
Pagrus!!!!! Honnan tudtad??? Örök hálám, ezzel a fél mondattal megspóroltál nekem egy utat a szervizbe. Tényleg elfelejtettem kihúzni a pöcköt végállásba amikor ráraktam a gyűrűt.